Balkongen är en härlig del av lägenheten – speciellt på sommaren. Ta hänsyn till dina grannar när du använder den.
Detta gäller:
Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen då de kan ramla ner och skada andra.
Piska eller skaka inte mattor på balkongen. Var försiktig när du vattnar blommor eller rengör balkongen så att vatten inte rinner ner till grannen under.
Grillning på balkongen är inte tillåten på grund av risken för brand och os.
Om du röker på balkongen – se till att grannen inte störs. Du får inte heller kasta ut fimparna från balkongen!
När det gäller el får du bara byta glödlampor och säkringar själv. Elinstallationer och reparationer måste utföras av en fackman. Om du behöver byta ut en glödlampa, byt gärna till en LED-lampa som lyser lika bra men drar 85% mindre el. Bra för både plånboken och miljön.
Om du upplever dålig sikt från dina fönster kan det vara dags att putsa dem. Tänk på att du behöver putsa insidan och utsidan.
Insida av fönster
Kondens på fönstrets insida uppstår vanligen på grund av att rumsluften hindras att cirkulera intill fönstret. Ett tätt gardinarrangemang, eller en fönsterbräda monterad tätt intill väggen kan vara orsaken. Se även till att friskluft/tilluftsintagen är öppna.
Om inget av ovanstående fungerar för att åtgära problmet bör du kontakta din fastighetsskötare för att säkerställa att det inte är något fel på ventilationssystemet.
Utsida av fönster
Under perioder med hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader mellan natt och dag, finns det risk att utvändig kondens och i vissa fall iskristaller bildas på välisolerade fönster, med begränsad sikt som följd. Fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen rumsvärme läcker ut genom fönstret. Fönstrets utsida kan då bli kallare än utomhusluften och kondens bildas. Den försvinner under morgontimmarna när glaset efterhand värms upp.
Parkettgolv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inte blomkrukor direkt på golvet. Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta. Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel.
I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel och ger en jämnare temperatur. Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet.
I de fall det finns en köksfläkt så finns det ett löstagbart filter i köksfläkten. Detta filter ska regelbundet tas ner och diskas. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Se pdf
Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten – pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts. Om du inte lyckas lösa stoppet själv, kontakta felanmälan så hjälper fastighetsskötaren dig. Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier!
Temperaturen kan ibland variera beroende på vilken temperatur som är utomhus. För att du som hyresgäst skall trivas som bäst i din bostad, rekommenderar vi att temperaturen i din lägenhet bör vara omkring 20 grader både på dagen och på kvällen. Under natten brukar temperaturen vara något svalare.
För att värmesystemet ska fungera på bästa möjliga sätt rekommenderar vi att du undviker att ställa möbler eller ha gardiner framför elementet. Detta kan nämligen hindra värmen från att sprida sig i resten av rummet!
Elementen kan ibland kännas svala även fast det är kallt ute. Detta betyder inte att elementen inte fungerar, utan att rummet är uppvärmt till rätt tempretatur. Då stängs elementet av och svalnar efter en stund.
Oavsett om elementen är varma eller kalla, är det viktigast att lägenhetens innertemperatur visar 20 grader eller mer under dagtid. Då är temperaturen i lägenheten precis så som den ska vara. Är elementen kalla kan det även bero på att de behöver luftas. Om du reser bort eller inte använder lägenheten under en längre period är det viktigt att elementen inte är helt avstängda, det han orsaka frostskador vintertid.
I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etc får inte spolas ner i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet.
Luften vi människor andas in är viktig för vår hälsa och vårat välbefinnande. Att ha ett bra ventilationssystem som bidrar med frisk luft inomhus är viktigt för ett hälsosamt inomhusklimat. Syftet med ventilation i lägenheter är att avlägsna föroreningar i luften som till exempel dammpartiklar, avgaser och fukt för att tillföra frisk och ren luft istället. Frånlufts- och tilluftsventilerna bör rengöras regelbundet så att damm som har fastnat ytterst på ventilen och runtom i taket inte blir kvarstående. Vi rekommenderar att tvätta utsidan och runt om ventilen med en våt trasa och milt tvålvatten. OBS skruva inte på tallriken, den är injusterad för rätt luftflöde. När det är kallt ute kan det vara festande att sätta igen ventilerna, men gör inte det. Ventilen bör vara minst några millimeter öppen, även under vintern. Om du stänger ventilerna hindras frisk luft från att komma in i lägenheten. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och hjälper dessutom till att sprida värmen från elementen ut i rummet.
Hamnbacken 1
475 37 Bohus-Björkö
Telefon: 031-565630